Tags

,


Uit Dagblad de Limburger d.d. 27 sept. 2012:

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in Limburg voelen het personeelstekort nog niet zozeer dat ze nadenken over gastarbeiders, zoals Polen. Ze zijn meer bezig met het overleven van de economische crisis dan met toekomstige problemen op de arbeidsmarkt.

Directeur Wil Houben van de KvK vindt het „typisch” dat slechts twaalf mensen zich hadden aangemeld. Eerder zei hij in deze krant over de mkb’ers: „Ik denk dat ze in slaap worden gesust door de onheilsprofeten van het UWV, die kenbaar maken dat in Nederland nog een half miljoen werklozen zijn. De ondernemers denken dat ze nog wat te kiezen hebben. Binnen enkele jaren is er niets meer te kiezen en moeten ze constateren dat ze de boot hebben gemist. Door hun lamlendigheid brengen ze het voortbestaan van hun onderneming in groot gevaar.”

Zo zie je maar weer dat zelfs de KvK en MKB-Limburg niet weten wat er in Limburgse ondernemingen allemaal speelt. Men gaat niet op zoek naar Polen als men vreest over een jaar de deuren te moeten sluiten. En ondernemers weten ook dat van die half miljoen werklozen het grootste deel niet bruikbaar is.

Het enige dat ondernemers kan helpen is het afschaffen van regeltjes en het inperken van het graaibeleid van de Gemeenten. Zo heeft de Gemeente Valkenburg gezien dat horecaondernemers, na een waardeloos seizoen met opengebroken straten, wat extra verdiend hebben met het WK wielrennen. Promt wil men de precariorechten voor de terrassen gaan verhogen. Men heeft al een reclamebelasting ingevoerd, en nu wil men ondernemers ook nog laten bijdragen aan de organisatie van de kerstmarkt.

Dat er ook ondernemers zijn die door al deze evenementen minder omzet hebben dringt in die houten koppen op het gemeentehuis niet door.

En het wordt tijd dat de Kamer van Koophandel zich weer eens op haar kerntaken gaat concentreren.

Advertisements