Tags

, , ,


Iedereen die een beetje nieuwsgierig is heeft wel eens gehoord van Julian Assange de oprichter van de klokkenluiderssite Wikileaks. Een van de steunpilaren van Wikileaks is de hackersgroep Anonymous, al is “groep” een beetje overdreven.

Zo hebben ze websites van Visa, Mastercard en PayPall platgelegd omdat die weigerden donaties voor Assange te accepteren. Hiervoor zitten 14 “Anons” vast in de V.S. en hun wacht 15 jaar cel. Ook hebben ze de computers van het Zweedse Openbaar Ministerie aangevallen als support voor Assange. Veel zogenaamde document-leaks waren afkomstig van leden van Anonymous, o.a de Syria Files en de Stratfor Files. Hiervoor zit Jeremy Hammond in de cel te wachten op 20 jaar en ook de Amerikaanse soldaat Bradley Manning zit momenteel weg te rotten in Ft. Leavenworth.

Wie echter de laatste tijd nog eens op Wikileaks heeft gekeken heeft gemerkt dat er voor men een document kan inzien eerst het onderstaande scherm voor een donatie verschijnt.

WikiWall1

Je kunt dit gemakkelijk omzeilen door Javascript in je Browser uit te zetten, maar Anonymous was er niet blij mee. Daarom is de samenwerking met Wikileaks beëindigd en gaat Anonymous zijn eigen weg. Nieuwe documenten worden voorlopig op hun eigen sites geplaatst.

Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat de sites van Anonymous ook vol staan met knoppen om geld te doneren. Ook staat er nog niet veel op en vaak zijn de servers niet bereikbaar. Daarbij is een uitgebreide talenkennis wel nodig.

Een van de nadelen van Wikileaks was dat er een persoon (Julian) de baas was en dat het bekend is waar de servers staan. Het is dus heel makkelijk af te sluiten. Een groep binnen Anonymous is nu begonnen met een nieuw project gedoopt TYLER.

Dit wordt een P2P platform zonder vaste servers terwijl alle informatie versleuteld wordt. Beta-tests beginnen op 5 November (Gay Fawkes Day) en de start is gepland op 21 December 2012 (Einde van de Maja kalender). We wachten af.

Press release

Interview met Voice of Russia deel 1 en 2

Anonymous Solidarity Network

Advertisements