Tags

, , ,


Velen denken dat moslims alleen gekke dingen doen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, daarom hier een artikel uit Nigeria. Dit is een vrije vertaling van een artikel van Yvonne Ndege.

Sharia in Nigeria

Sharia in Nigeria

Mijn vijf dagen in Maiduguri in het noordoosten van Nigeria – het epicentrum van geweld gepleegd door de gewapende jihadisten van Boko Haram – waren erg gevaarlijk. Toch had ik besloten om een ​​kans te wagen en de reis te maken. Dit was tegen het advies van de veiligheidsadviseurs, professionele collega’s, NGO’s en mijn contacten bij de regering.

Ik had meer dan een jaar geprobeerd om toegang tot de stad te krijgen. Ik had toestemming nodig van het hoofd van de Nigeriaanse strijdkrachten en er was me verteld dat Maiduguri werd geclassificeerd als een “veiligheidszone”, off-limits voor journalisten volgens het ministerie van informatie.

Boko Haram [ Vertaling: Westers onderwijs verboden – N.O.] heeft niet alleen de controle over Maiduguri, de hoofdstad, maar ook over grote delen van Borno State overgenomen. Ik ben al een paar keer in Maiduguri geweest zoals in 2009, toen de leider van de groep, Mohammed Yusuf, werd gevangen en gedood.

Ik herinnerde me Maiduguri als een kosmopolitische en rustige stad, met een eclectische mix van mensen van verschillende godsdiensten, etniciteiten, en subculturen, alsmede verschillende soorten eten en muziek. De mensen van Maiduguri waren gewone mensen, overtuigd van hun traditie – maar tegelijkertijd met een enigszins moderne kijk op de wereld. Borno State grenst aan de voormalige Franse koloniën van Niger in het noorden en Tsjaad in het noordoosten – waardoor je je in Franstalig Afrika waant.

boko haram hotel

In de vijf dagen dat ik er was, zag ik een Maiduguri belegerd door Boko Haram vechters en de Joint Task Force (JTF). De stad was nu vol met wegversperringen en checkpoints met zandzakken op vrijwel alle grote wegen en kruispunten. Er werd overal gepatrouilleerd door zwaar bewapende soldaten met bivakmutsen, klaar om op elk moment het vuur te openen.

Een auto volgeladen met camera’s en andere tv-apparatuur trekt veel aandacht. Daarom hebben we eerst in het hotel alles uitgepakt zodat we makkelijk konden reizen. We wilden met zoveel mogelijk mensen praten.

Het is uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk, om openlijk te filmen in Maiduguri als gevolg van de dreiging met geweld van Boko Haram. In onze tijd daar hoorden we vaak ontploffende bommen en schieten, gevolgd door het geluid van de krijsende JTF sirenes dat van alle kanten leek te komen. Dit gebeurde om de 2-3 uur. Later hoorden we dat Boko Haram ook een JTF positie net naast ons hotel had aangevallen.

boko haram bomb

Vaak werden we door JTF patrouilles gecontroleerd en werd gevraagd naar onze toestemming om in de stad te filmen. Het leek alsof de enige reden waarom we niet met geweld werden gestopt was omdat de soldaten die we tegenkwamen mijn gezicht en mijn verslagen over Boko Haram kenden. Ook de enorme populariteit van Al Jazeera Engels in de regio heeft natuurlijk geholpen.

De veiligheidssituatie in Maiduguri is zo slecht dat tienduizenden mensen uit “Maiduguri-stan”, zoals sommige Nigerianen de stad nu noemen, zijn gevlucht. Het is niet mogelijk om hier een ​​normaal leven te leiden vanwege de dagelijkse bomaanslagen, zelfmoordaanslagen en constant geweervuur in grote delen van de stad . Degenen die ervoor hebben gekozen om in Maiduguri te blijven zeggen dat ze het doen omdat het hun tehuis is en ze geen andere plek hebben om te naar toe te gaan. Ook hebben ze vaak niet de middelen om naar elders te vertrekken.

Volgens Pater David Bridling , van Katholieke Kerk St. Patrick’s, heeft de helft van de christelijke bevolking Borno State verlaten. Maar de “ironie” van de Boko Haram aanvallen is dat meer moslims dan mensen van een ander geloof door Boko Haram zijn gedood – ook al beweert de groep de groei van de islam in Nigeria te willen bevorderen.

De avondklok in Maiduguri wordt streng gecontroleerd. Er is geen beweging toegestaan ​​in Borno State tussen 20:00 en 05:00 uur. Maar de inwoners hebben hun eigen tijdschema om in leven te blijven. Niemand probeert om voor 11:00 uur naar buiten te gaan en iedereen zorgt ervoor om 16:00 uur weer binnen ite zijn, aangezien de meeste van de gevechten tussen Boko Haram en de JTF in de vroege ochtenduren zijn. Als er niet gevochten wordt doen mensen snel wat zaken en boodschappen om te kunnen overleven en dan snel weer terug naar huis.

Drie JTF officieren waren vriendelijk genoeg om op een ​​informele bijeenkomst te proberen ons de situatie uit te leggen hoe slecht de Boko Haram crisis voor de streek is. Ze gebruikten woorden als “oorlogsgebied”, “Irak” en “guerilla oorlog” om de gevechten te beschrijven. Ze legden uit dat de Boko Haram strijders in veel van de wijken en buurten in de stad verscholen zitten, en dat het onmogelijk is om hun strijders te onderscheiden van burgers.

Twee van de JTF officieren dachten dat de strijd snel voorbij zou zijn, hoewel de derde wat sceptischer was. Volgens hem wordt de Boko Haram “jihad” in Nigeria geïnspireerd door conflicten in Afghanistan, Irak en Jemen.
boko haram munitieVerontrustend voor Nigeria en de regio is de naburige noordelijke regio van Mali die onlangs werd overspoeld door aan al-Qaeda gelieerde groepen en wordt genoemd als de plaats van waaruit Boko Haram strijders hun wapens krijgen. Deze officier zag voorlopig geen einde aan de strijd komen.

Armoede, werkloosheid, gebrek aan onderwijs, marginalisering, en corruptie worden genoemd als de redenen waarom Boko Haram niet is verslagen in meer dan een jaar strijd met de veiligheidstroepen. Velen zijn van mening dat de Nigeriaanse regering niet deze problemen aanpakt, maar de nadruk te veel legt op een militaire oplossing om het land van Boko Haram te bevrijden.

Het blijft een complexe situatie en zolang als er zich jongeren bij Boko Haram aansluiten zal er niet snel een einde aan het geweld komen.

Yvonne Ndege

Yvonne Ndege

Original Article

Advertisements