Tags

, , , ,


Net zoals in somminge andere landen van Europa is er ook in het Verenigd Koninkrijk een gedeelte dat onafhankelijk wil worden, in dit geval zijn het de Schotten. Na vele jaren van actievoeren door o.a. de Scottish National Party zal er nu een referendum gehouden worden. Het volgende is een vrije vertaling van een artikel in The Commentator van Alexandra Swann, lid van UKIP.

schotlandkaartDavid Cameron verzet zich hevig tegen een onafhankelijkheid van de Schotten en wil het nu eindelijk via een duidelijk Yes/No referendum beslist zien.

Dat is dezelfde Cameron die de Britten een referendum over de uittreding uit de EU categorisch weigert.

In het zogenaamde Edinburgh Agreement is voor de herfst van 2014 een referendum afgesproken over de onafhankelijkheid van Schotland. Dit nadat de Scottish Nationalist Party (SNP) van Alex Salmond een daverende verkiezingsoverwinning wist te behalen.

Voor het behalen van die overwinning moest Salmond, ja het blijft politiek, een paar leugentjes om bestwil vertellen. Aangezien de Schotten een beetje Eurofieler zijn dan de rest van het UK beweerde hij dat een onafhankelijk Schotland automatisch lid zou zijn van de EU en dat inclusief alle uitzonderingen voor wat betreft immigratie, grenscontroles en de EURO.

Helaas voor Salmond denkt de EU daar anders over. De Europese Commissie heeft het House of Lords al laten weten dat als de Schotten voor onafhankelijkheid stemmen dat alle verdragen met het Verenigd Koninkrijk van generlei waarde meer zijn.

schotland1

Dit betekent dat Schotland een nieuwe aanvraag voor lidmaatschap zou moeten indienen, en zowel Spanje als Cyprus hebben al laten weten dat de Schotten dan achter in de rij moeten aansluiten.

Schotland valt dan onder artikel 49 van het Verdrag van Lissabon zodat het onder andere de Euro moet gaan invoeren.

Tegelijkertijd verliezen de Schotten een hoop inkomsten zowel van subsidies uit Europa als uit de UK. Ook zal Schotland geen Triple A rating krijgen, de economie zal in zwaar weer terecht komen en men gooit 300 jaar gemeenschappelijke geschiedenis overboord. Bij een directe Yes/No stemming zou dan ook maar 28% voor afscheiding stemmen.

Maar er is toch nog hoop voor de onafhankelijkheidsdroom. Want alhoewel de Schotten minder Eurosceptisch zijn dan de rest van de UK zou bij een directe keuze 45% voor uittreding uit de EU stemmen en maar 35% wil in de EU blijven. Voordelen van uittreding uit de EU zijn onder andere eigen zeggenschap over de grote visgronden en de bankensector in Edinburgh zou niet onder de EU regels meer vallen. Dit zou voor velen een reden kunnen zijn om toch voor onafhankelijkheid te stemmen .

Schotland zou dan wel onafhankelijk worden maar Salmond zou weinig kans maken om de Schotten weer terug in de EU te krijgen. En Eurosceptische Engelsen zouden de onafhankelijkheid moeten aanmoedigen want misschien hebben ze dan het geluk om ook uit de EU geknikkerd te worden.

De politieke toekomst van Alex Salmond is er in elk geval een stuk onzekerder op geworden.

ukip young face Alexandra Swann (UKIP)

Original Article: The Commentator

Alexandra Swann’s Website

Update 13 dec. 2012: Politieke partijen in Catalonië hebben besloten om een referendum te houden over onafhankelijkheid van Spanje in hetzelfde jaar als de Schotten.

Advertisements